12

Enkele dagen voor het einde van het jaar denk ik terug aan die momenten die mij de afgelopen 12 maanden het meeste verwonderden in welke vorm dan ook. Het was mijn achterneef die er ooit een boekje over schreef. ‘Als niets je meer verwondert dan stokt de inspiratie en creativiteit.’ Als in een fotoboek blader ik door mijn herinneringen heen. In de 12e maand van het jaar, pik ik er 12 uit. Waarom 12? Omdat het mijn geboortegetal is en voor mij dus per definitie magie met zich meebrengt. Laat dat nou net de bril zijn die ik het liefst opzet om naar de wereld te kijken. In actie, dat dan weer wel.

1. Vandaag las ik de laatste bladzijde van het boek ‘Running Buddha’, een handboek voor beginnende of gevorderde hardlopers, waarin het nut van fysieke en mentale fitheid beschreven staat. Volgens de schrijver, hardloper en Tibetaans lama, zijn hardlopers over het algemeen optimistisch ingesteld en weten zij intuïtief dat met hard en toegewijd werken succes behaald kan worden.

2. Anderhalve maand terug liep ik mijn eerste marathon. In flow met euforie tot slot. Direct daarna besloot ik de 2e in 2015 te doen. Weken onderzocht ik het waarom van mijn beslissing. Was het mijn ego die opnieuw wilde vieren? Of zat er iets anders achter? De lopende lama gaf het antwoord: ‘Door toewijding, vreugde en pijn zijn we bij een universele marathon allemaal met elkaar verbonden. Zo brengt hardlopen een indrukwekkende synergie voort. Iets waar de wereld baat bij kan hebben.’ Klinkt als prachtig en bijna logisch voornemen voor volgend jaar.

3. Over de wereld en de relatie van het individu had Jeff Lieberman al veel eerder een wetenschappelijke argumentatie in zijn Ted Talk. Ik bekeek hem dit jaar. Alles wat we denken te zien, beelden wij onszelf in. We zijn volgens Lieberman te ver van ons zelf door te denken dat we geen onderdeel van de wereld zijn. Maar als we kijken naar een golf, dan is die ook geen aparte identiteit in de oceaan. Wij zijn de wereld.

4. Als het waar is dat je zelf je waarheid creëert, dan klopt het ook dat een betere wereld begint bij jezelf. Met dat perspectief als uitgangspunt lukte het mij om niet meegesleept te worden in drama, maar denken om te zetten in actie. Wie kies je te zijn en wat is je rol erin. In de workshop Deep Simple van Alan Seale werd ook dat opnieuw bevestigd. Het overstijgt denken vanuit jezelf, mogelijk met een bril naar imperfecties, en leert te kijken naar wat jij als individu teweeg kan brengen in een groter plaatje.

5. Het afgelopen jaar werkte ik met veel vertrouwen in een prachtig netwerk van individuen, Stichting Voeding Leeft. Pioneers, idealisten met daadkracht die vinden dat het anders kan en beter moet. Synergie, co-creatie op en top. Met genoeg IQ op zak, blijkt doen de beste manier van denken te zijn, Maar ook met een glimlach, kwetsbaarheid en genoeg vermogen om je voor te stellen waar heen het moet gaan. It is all about how far your mind can take you. De rest volgt van zelf.

6. Als het stroomt ten minste. Zoals Einstein ons al leerde kan energie niet gecreëerd of verwoest worden. Je kunt er het beste op surfen, zodat het soepeler gaat. Geïnspireerd door de adem van de geest, zoals een groep vriendinnen gehuld in witte puinzakken en met engelenvleugels mij toezong voor mijn 40e levensjaar. Inspiratie gaat ook over laten zijn wat er is en laten komen wat er moet gebeuren. Vaak beperkt door de klok, door afspraken of door de school die uitgaat.

7. In het speelveld van Kairos, de rebelse kleinzoon van de Griekse god Chronos, die alles planmatig en lineair inziet, probeerde ik in 2014 genoeg tijd zonder einde en indicatie in te ruimen. Tijdens de vele duurlopen in mijn eentje en tijdens wandelingen zij aan zij. Voldoende stof om te bepraten of te overdenken voor nieuwe inzichten. Tijdens een van die vele momenten een bankje midden in de pracht van natuur in zicht: ‘Als je iets doet, doe het dan goed.’ Het vergt lef om het goede te leven.

8. Het was het jaar van denken over geld, groeien in eigen waarde en de wederkerigheid van toegevoegde waarde uit kunnen drukken. In ruil voor wat zij te bieden hebben maakte ik moodboards die mensen verder hielpen in hun droom te staan. Ruilen op en top. Hoe mooi ook, realiseer ik me dat dat niet de enige realiteit van wederkerigheid is. Het lukt mij echter vooralsnog niet de simpele vraag eenduidig te beantwoorden: Hoe kun je de wederkerigheid van toegevoegde waarde in geld uitdrukken? Is dat afhankelijk van de input van energie en aantal uren, de output, het opleidingsniveau, de hoogte van je hypotheek, je peers. Een interessante vraag om het nieuwe jaar in te gaan. Reflecties of inspiraties meer dan welkom.

9. Die vraag werd getriggerd tijdens de voorstelling van 100% Amsterdam, waarin de hoofdstad in verschillende werkelijkheden werd weergegeven. Een lichaam met 100 hoofden, ook wel een koor dat niet synchroon kan zingen. Samen 1 beeld, meer dan de optelsom van individuen. De stad in de ochtend en by night. De stad verdeeld in stadsdelen, culturen, verhalen en inkomsten. 100 mensen en hun zienswijze, 100 mensen als representant van de stad. Een boeiend verschijnsel en theater dat niets 1 waarheid kent. Of toch wel?

10. Het boek over de waarheid van de schrijver Harry Quebert fascineerde mij in die zin het meest als literatuur dit jaar. Prachtig en knap beschreven, een bespiegeling van de liefde, het leven en de waarheid vanuit meerdere perspectieven belicht. Zo’n boek dat je niet weg kunt leggen en je in een andere wereld brengt, weg van de waan van de dag, de drukte, weg van het nieuws van alle dag.

11. Nieuws dat alleen nieuws is als het interessant is om te horen. Als het ernstig genoeg is zodat we ons eigen leed kunnen vergeten. Vandaag de dag lijkt alles vanuit dat oogpunt op instorten te staan. Zonde eigenlijk omdat er zo veel nieuws is wat ook de moeite waard is. De oplossing van een probleem bijvoorbeeld. Of de glimlach van een kind, zelfs als die afgewezen wordt bij een auditie en blij is met de manier waarop dat beschreven wordt. Met eigen waarde als basis en vertrouwen in jezelf en de ander gaat het er namelijk niet om of je goed of slecht bent. Het gaat om het plaatje dat past.

12. Met die wijsheid sluit ik mij er bij aan dat er genoeg redenen zijn om een optimist te zijn. ‘Don’t search to find a smile you’ll still be nice. Don’t run just to get there on time. Be amazed simply blown away. Live on without getting off your cloud.’ Doe dingen waar jij en de wereld blij van wordt. Nu en in 2015.