IMG_3279

Het zijn die dagen, ervoor of erna, dat je er over nadenkt. Over wat het je heeft gebracht, heeft opgeleverd. Wat je zeker zo blijft doen, wat je anders wilt doen. Voornemens die gestalte houden, of slechts zijn geformuleerd om enkele dagen een droom te hebben en dan weer los te laten. Gesloten wachten de enveloppen – met voorspellingen uit 2015 – om geopend te worden. Dit jaar met twee mensen minder tijdens dat moment, terwijl de algemene wens was dat er juist meer zouden zijn. Soms loopt het anders dan je denkt of dat je hoopt. Het verlangen naar anders is echter ook door jezelf ingegeven. Of je wil of niet, ook daar heb je zelf invloed op.

Dit jaar zitten we er anders bij in de altijd prachtige bergen. Met of zonder sneeuw een sprookje en een oase van rust en vriendelijkheid in het dorp waar we sinds jaren komen met ons 13-en. Elk heeft zijn draai gevonden om mee te gaan met de algemene stroom die er is, op zoek naar de juiste balans. Dankbaar voor wat er is, vol bewondering naar de anderen, de groten en de kleinen.

De laatste uren van 2016 slaan. Het jaar heeft in het klein vrijheid gebracht, een doorbraak van gewoontes die niet meer werkten. Een verandering van omgeving van twee van ons vijf heeft ook de andere drie geraakt. Iedere stap die je zet, heeft immers ergens anders effect. Een glimlach doet wonderen, stress werkt de andere kant op en is ziekelijk. Dat is nu een jaar later zo duidelijk zichtbaar en voelbaar.

Als je kaders loslaat dan is er ruimte om te vliegen, te zien, te overdenken, te dromen. Er is tijd van reflectie en tijd voor bewustzijn. Geen vormen met hoeken die de regels omlijnen, maar figuren die vloeibaar zijn en mee bewegen zonder moeite. Wat is er mogelijk als het stroomt, als je mee beweegt met wat er is? Wat als je in het midden van zo’n figuur anderen ontmoet? Als zeepbellen die elkaar raken en samensmelten. Of los van zich zelf ronddwalen, stralend van buiten, zichtbaar. Transparant.

Wanneer je denkt in wat je te weeg brengt iedere dag, dan is dat fascinerend. Geen stap is onopgemerkt, het raakt altijd een ander. Een stap kan inspirerend zijn, een glimlach toveren, blijdschap brengen of de andere kant. Het is goed om de verantwoordelijkheid te weten van dat wat je doet. Je kunt er zelf voor kiezen of je mee gaat met de stroom, of niet. Je kunt zelf bepalen voor welke stroom je kiest. Het zit hem in de kleine dingen, keuzes die je maakt en de aard van de stappen die je zet. Dat wens ik een ieder toe, ruimte in het hoofd om te kiezen voor wat je doet, ook al is dat soms onbekend. En dat er ruimte is om een stap te nemen die positief effect heeft.

Er zijn zo veel momenten waarop je kunt reflecteren, terug- of vooruit kunt blikken, kunt vieren. Of niet. Iedere drie seconden is er een nieuw moment, een moment waarop je steeds een keuze kunt maken om het anders te doen. Daar heb je geen jaarwisseling voor nodig, ook al is het een goed ijkpunt.

Ten tijde van reflectie in de wisseling van het jaar ben ik blij met wat dit jaar heeft gebracht. Vrijheid en helderheid, grootsheid en vertrouwen, verbinding en verbondenheid.  Ik deed veel niet; dronk geen koffie meer, stopte met trainen voor een marathon, keek geen nieuws meer, haalde mijn mail van mijn telefoon en probeerde geen dingen meer tegelijk te doen. Veel van wat ik bedacht en voorgenomen had, heb ik gedaan, veel van waar ik niet over nagedacht heb, is gebeurd. Ik deed veel wel, had lief, voltooide in verbinding prachtige projecten, liet samen voeding groeien, werd taalcoach, picknickte in het bos, schreef mijn tweede kinderboek, besteeg Noorse bergen en daalde van spectaculaire glijbanen.

Met een glimlach kijk ik terug naar vele momenten en de vele stappen die ik in verschillende tempo’s heb gezet. Als ik denk aan al die cirkels van mensen die bewegen en waarmee ik mocht bewegen dan maakt dat me blij. Cirkels in verschillende vormen, groottes, kleuren en karakters. De cirkel van vertrouwde families. Cirkels die ik niet kende en waarin ik werd binnengesloten, cirkels die als vanouds ‘gewoon’ voelen, cirkels van mensen die lichtpuntjes vormen.

Zo’n moment van reflectie is zo gek nog niet en eigenlijk iets dat je vaak moet doen. Ik kijk uit naar de enveloppen die morgen open gaan en vooral waarmee ze gevuld worden voor het volgende jaar. Stappen, groot en klein die effect hebben in de goede richting en de juiste stroom. Met het belangrijkste: de dingen doen waar je blij van wordt, als je van dansen houdt, dans! Wil je rennen, ren dan! Nu en volgend jaar.