Alleen en met elkaar lopen

‘Je doet het zelf, maar je bent niet alleen.’ De bekende tekst van onze programma’s, groot gedrukt op 30 t-shirts. Eind september liepen wij met ca 30 mensen van en via Voeding Leeft en Bold Academy de Dam tot Dam loop.  De spanning was voelbaar op de ochtend van verzamelen. Niet gek natuurlijk want 16 km is niet niets. Maar ook was er meer dat er speelde, de extase dat we dit met zo velen deden. De blik op al die shirts, in zwart en goed passend op het lijf, dat deed iets met elk individu.

De trots is groot dat dit idee – wat aan de eettafel bij enkelen ontstond – werkelijkheid werd. Het idee dat begon met 30 en eindigde met 30 in een andere samenstelling. Mensen haakten ongewild en noodzakelijkerwijs af en anderen haakten aan waarvan wij het niet vooraf hadden bedacht, een student, een trainer, een arts, een vriend en vriendin. Met elkaar maakten we er iets moois van. Weer of geen weer, fit of niet fit – gehuld in vuilniszakken tegen wind en regen – verschenen wij als 1 groep aan de start in Amsterdam. In het drassige gras met een biertje in ons hand eindigden wij in Zaandam. We did it. Alleen en met elkaar.

Trainen door bergen en dalen

Wekenlang trainden we, de ene week wat harder dan de andere. We gingen door bergen en dalen, vaak door de hitte van de zomer en soms door een verkoelende regenbui. In Nederland, Frankrijk, Italië en verder. En dat werd dan weer gedeeld op de aparte app groep. Nooit geweten dat er zoveel apparaten waren om te trainen voor een loop. En niet gedacht dat er zoveel gezamenlijk fanatisme was. Pijntjes kwamen, soms zo heftig dat het een blessure werd en dat afhaken de enige optie was. Luisteren naar het lichaam is minstens zo belangrijk, dat weten we allemaal, maar de wil is soms heel sterk.

Over grenzen

Je kunt meer dan je denkt. Ook als je nog nooit gelopen heb dan kun je met wat oefening in 4 maanden 16 km rennen, het bewijs zat in onze groep. Wel moet je realistisch wezen, hoe graag je ook wil. Heb je nog nooit gelopen en train je niet, dan is een Dam tot Dam niet mogelijk. Het idee op zich, de aantrekkingskracht om verbonden te zijn, dat is geweldig. Er zijn echter ook andere vormen. Sommigen zagen dat meteen en waren vanaf het begin af aan supporter of niet. Het bewaken van grenzen. Anderen gingen over grenzen heen die ze niet eerder bereikten en behaalden hun doel. Het blijft immers de kunst om te laveren en om zo in ‘balans’ te zijn. En te weten dat er zo veel meer is dan je kan.

Ondertussen is er die mind die je – als je wel getraind bent – nodig hebt om door te zetten, Het is als altijd zoeken, voelen en ervaren wat wel en niet bij jou past, wat jou wel en niet voedt.

Doelen stellen

Net als in onze programma’s begint het bij het waarom. Waarom loop je mee? Zeg je ja als impulsieve reactie (en denk je de volgende morgen ‘waar heb ik ja tegen gezegd’), zeg je ja voor de verbinding, voor het samen zijn. Doe je mee, omdat je je grenzen wil verleggen of is het een loop als training voor een grotere. Iedereen heeft zijn eigen doelen om mee te doen. Een doel helpt, dat weten wij als geen ander.

 

PS Of een Dam tot Dam loop gezond is, daar hebben we het niet over. De verbinding, de glimlach, het behalen van doelen en de wekelijkse rondjes en buiten zijn werken zeker inspirerend. En dat voedt!