Menu

Dankbaar

Dit weekend vierden wij Kerst. Kerst? Ja Kerst. Historisch is dat zo gegroeid omdat mijn zwager en vriendin tijdens de kerst meestal enkele maanden op reis zijn. Bovendien zijn wij met kerst meestal in de bergen met mijn familie. Kerst begin december is inmiddels een traditie bij ons geworden. Niet gek voor ons, maar wel voor de buitenwereld.

Of het nu 15 december is of 5, Kerst of Thanksgiving of een verjaardag. Het is altijd leuk om aan iemand te denken. Daarom houd ik ook zo van Kerst. En van Sinterklaas. En ja, ook of juist nu de kinderen niet meer geloven in de goedheiligman. Geloven in elkaar doe je altijd. Ook dit jaar waren er veel surprises om anderen op hun nummer te zetten, maar vooral werd er veel waardering uitgesproken. ‘Jij doet altijd zo lief.’ ‘Dank je wel dat je er was.’ ‘Wat goed dat jij dat kunt.’ Soms met een knipoog en een glimlach maar bovenal met elkaar.

Je hebt er speciale dagen voor. Om aan elkaar te denken of er voor elkaar te zijn. Die dagen zijn bijzonder en vaak ook leuk. Het staat in het licht van vieren dat iemand er is, dat je met elkaar bent, dat je blij bent dat de ander er is. Dat je dankbaar bent. Om even stil te staan.

Ik zou die dagen ook wel in de zomer willen vieren. Verspreiden van de momenten dat je dankbaar bent. Lichtheid vieren. Ik zou wel willen dat het iedere dag zo’n dag was. Dat je dankjewel zegt, dat je dankjewel kunt ontvangen. Dat je in verbinding bent.

Gek eigenlijk, zo’n woord dat dagelijks gebruikt wordt. Het lijkt soms automatisme of betekenisloos. Maar wat als je het echt meent? Wat als je het echt ontvangt? Een blik en glimp, een ontmoeting, al is het maar voor even. De bakker die zegt: ‘Een fijne dag’, een vriendin die zo maar een cadeautje brengt, het kind wat je aankijkt en zegt: ‘Ik vind jou lief’. Er zijn genoeg van die momenten op een dag. Dank je wel daarvoor. Dankjewel dat jij er bent. En ik ook trouwens.

Heb jij dat ook dat je elke dag wel zou willen vieren? Dat kan. Iedere dag kun je er voor iemand zijn, een lichtje branden, aandacht geven. En iedere dag kun je dankbaar zijn voor wat je hebt en met wie je bent, ook als het niet zo leuk is of als er niet zoveel licht te vinden is. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. De avond is een perfect moment om je dag af te sluiten en drie dingen te noemen waar je dankbaar voor bent. Dat kan alleen, maar met je partner en kinderen levert dat heel wat moois op.