Menu

Liefde

‘Laten we begrijpen wat liefde is’, dat zijn de laatste woorden van het gedicht van Griet op de Beeck enkele weken terug tijdens De Wereld Draait Door. Op zo’n dag dat lijkt alsof de wereld doldraait. De dag dat angst identificeerbaar is en er ondertussen zo veel liefde is. Voelbaar. De tegenstellingen als dag en nacht en warm en koud. Liefde en angst, hand in hand, gepaard en de een niet zichtbaar zonder de ander.

De dag dat die woorden mij zo diep raakten, was twee dagen na mijn vier dagen onderzoek over de vraag wat liefde eigenlijk is. Die dagen waarin ik, hoe meer ik probeerde te weten of te begrijpen, stiller werd en niets meer wist. Behalve dat in die stilte liefde is. Met daarin zo veel mogelijkheden.

En dat er zo veel liefde is.

Terwijl ik naast mijn zieke zoontje zit, terwijl ik luister naar de boosheid van een collega, terwijl ik ook niet weet waar de wereld morgen is of waar ik morgen ben, terwijl ik bang ben. Als ik mijn ogen sluit, dan voel ik het. En denk dan dat liefde vooral is: zijn. De beste versie van jezelf die op dat moment mogelijk is.

Liefde is kwetsbaarheid. Liefde is luisteren zonder oordeel. Liefde is een vraag stellen en de ander het antwoord laten geven. Liefde is delen. Liefde is laten zijn wat er is, laten gebeuren wat er moet gebeuren. Liefde is laten gaan. Liefde is leren van de dingen die er op je pad komen. Liefde is radicale transparantie en niet slechts een stuk laten zien.

Liefde is hoopvol zijn. Liefde is leven vanuit eigen waarden en die delen met anderen. Met mijn kinderen. Hen leren wat liefde is. Want hoe klein ook, veel systemen van liefde zijn de optelsom van iets groots. Laten we dat niet alleen begrijpen, maar vooral ook voelen. Ook als er pijn is en angst, ook als het weken later is, ook als het buiten ons oplossingsvermogen lijkt te liggen. Want zelfs dan is er altijd een steentje dat kan bijdragen. Vanuit liefde kun je beter kiezen. Kun je er beter zijn voor een ander. Kun je beter creëren. Vanuit die eigenheid kun je van een afstandje kijken naar wat er nodig en mogelijk is. En zo is liefde tot veel toe in staat.